Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό βίντεο

 
Βλέποντας το μέγεθος μιας μέλισσας και μιας ιαπωνικής σφήκας, θα σκεφτόταν κανείς ότι η μικρόσωμη μέλισσα δε θα είχε καμία ελπίδα απέναντι στην μήκους 2,5 εκατοστών σφήκα.

Κι όμως οι μέλισσες δε διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους, ορμώντας σε σμήνη στον «εχθρό».

Η αμυντική αυτή μέθοδος είναι γνωστή ως...
...«καυτή μπάλα μελισσών».

Όταν οι σφήκες εξαπολύουν επίθεση εναντίον των μελισσών, σκοτώνουν όλους τους εργάτες προκειμένου να λεηλατήσουν στη συνέχεια τη φωλιά τους και να καρπωθούν την τροφή τους και τις προνύμφες.

Picture

Έτσι οι μέλισσες ανέπτυξαν αυτόν τον ιδιαίτερο μηχανισμό άμυνας, για να μπορούν να σταματούν τις επιθέσεις των εχθρών τους.Ένα σμήνος μέχρι και 500 κηφήνων επιτίθεται στις σφήκες, χτυπώντας τόσο γρήγορα τα φτερά τους που αναπτύσσεται θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου, η οποία και αποβαίνει μοιραία για τις σφήκες.

Οι ερευνητές Takeo Kubo από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και ο Masato Ono από το πανεπιστήμιο Tamagawa κατέγραψαν σε βίντεο μια τέτοια επίθεση και στη συνέχεια σκάναραν τους εγκεφάλους των σφηκών και των μελισσών για να δουν πώς ανταποκρίνονται σε αυτές τις επιθέσεις.

Βρήκαν ότι οι μέλισσες συντονίζουν τις επιθέσεις τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τη θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί μέσα στη «μπάλα».   
 
 
Πηγή: www.newsbeast.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου