Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Μουσείο Μέλισσας!!!

Καλοί μου φίλοι,

εδω και λίγες μέρες ψάχνοντας στο διαδίκτυο "έπεσα" πάνω σε ένα άρθρο που πραγματικά προκάλεσε την έκπληξή μου! Γνωρίζατε φίλοι και συνάδελφοι ότι στην Ρόδο υπάρχει ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας και της Μελισσοκομίας?? Όχι??? ούτε εγω.... και δεν είναι μόνο αυτό...αλλά σύμφωνα με δημοσιεύσεις είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο....αμεεεεεεεε!!

Συγκεκριμένα, το μουσείο μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του οργανωμένες ή μεμονωμένες ενημερωτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές προσφέροντας: 1. Σειρά εκθεμάτων που αφορούν την μελισσοκομία από την παλιά εποχή (μέχρι 200 χρόνια πριν) έως και την σύγχρονη.
 2. Παρουσίαση παλιών και σύγχρονων μεθόδων μελισσοκομίας (π.χ. χειρισμοί κυψέλης, αναπαράσταση μελιτοεξαγωγής, παραγωγή άλλων προιόντων μέλισσας όπως κερί, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη κ.α.)
 3. Πειραματικέςκυψέλες παρατήρησης (διαφανείς) όπου με ασφάλεια μπορεί κανείς να δει τη ζωή των μελισσών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
 4. Ενημέρωση για την ζωή της μέλισσας και για τα προιόντα της και με την βοήθεια απτικοακουστικών μέσων (αφίσες, ΤV, video, κλπ)
 5. Συλλογή παλιών εργαλείων των αγροτικών και μελισσοκόμων
 6. Ξενάγηση στους χώρους λειτουργίας γραμμής τυποποίησης μελιού (παρατήρηση πώς συσκευάζεται το μέλι σε βάζα για την προώθηση στην αγορά)
 7. Ανάλυση των φυσικών χαρακτηριστικών του μελιού και των άλλων αγαθών της μέλισσας στο χημείο ποιοτικού ελέγχου της μονάδας.
 8. Εξωτερικός μελισσόκηπος με μελισσοκομική χλωρίδα.
 9. Μεγάλοι στεγασμένοι και εξωτερικοί χώροι με αναψυκτήριο για την άνετη διαμονή των επισκεπτών.
 10. Εύκολη πρόσβαση με τεράστιο πάρκινγκ και εξωτερικούς χώρους διακίνησης επισκεπτών
 11. Δυνατότητα αγοράς φυσικών προιόντων μέλισσας, απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή τουανθρώπου...

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι συντελεστες της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, άνθρωποι με παράδοση, αγάπη και πάθος για την μελισσοκομία του τόπου σε συνεργασία με τον σύλλογο Μελισσοκόμων Ρόδου, ίδρυσαν το εντυπωσιακό αυτό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας και Μελισσοκομίας.

Το Μουσείο Μέλισσας εκτός από τις παλιές συλλογές μελισσοκομικών εργαλείων παρουσιάζει ζωντανά και διαδραστικά όλο το δρόμο του μελιού από την κυψέλη στο τραπέζι μας. Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και συνεχής βελτίωσης έχει βραβευθεί και χαρακτηρισθεί ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του στο κόσμο. Έχει αυξανόμενη επισκεψιμότητα, με πάνω από 10.000 επισκέπτες το έτος εκ των οποίων οι 4.000 είναι μαθητές. Για τους μαθητές υπάρχουν 9 θεματικές ενότητες ξενάγησης και ενημέρωσης-εκπαίδευσης οι οποίες τους προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον μαγικό κόσμο των μελισσών και τα προιόντα τους. Έρευνα που έγινε το 2006-2007 σε συνεργασία με την Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το αν επηρεάζονται οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών, μετά την επίσκεψή τους στο μουσείο και την γνωριμία τους με το μέλι και την μέλισσα, έδειξε ότι ένα ποσοστό 9% εντάσσουν στην καθημερινότητά τους το μέλι αντικαθιστώντας ανθυγιεινές γλυκαντικές τροφές. Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διατροφικά περιβάλλον για τα παιδιά αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αξιολογηθεί από τις εκπαιδευτικές μονάδες στην ποιότητα και σκοπιμότητα των μαθητικών εκδρομών.Θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα φίλοι μου τώρα που έρχεται καλοκαιράκι και ενα ταξιδάκι πολλοί από εσας θα το κάνετε έστω και για λίγες μέρες να επισκευτείτε το μουσείο αυτό γιατι από τις δημοσιευσεις και τις κριτικές που έχω διαβάσει πραγματικά θα είναι υπέροχο!! Εγώ πάντως δεν το χάνω με τίποτα...

ΦΩΦΗ!!΄


Πηγή: www.diktioaigaiou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου