This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Οι ελληνικές μέλισσες κλέβουν το νέκταρ μας»...

H καταγγελία ήταν πολύ σοβαρή για να μη φιλοξενηθεί στην πρώτη σελίδα καθημερινής -μεγάλης κυκλοφορίας- τουρκικής εφημερίδας (Aksam, 3.3.2005): οι ελληνικές μέλισσες αναχωρούν καθημερινά από τη Σάμο μέσω του FIR Αθηνών, εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και προσγειώνονται, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, στο εθνικό πάρκο του Kusadasi (Κουσάντασι). Εκεί, επιτίθενται στα τουρκικά λουλούδια, πίνουν το νέκταρ τους και στη συνέχεια αναχωρούν εσπευσμένα για τη Σάμο, όπου σε ελληνικές, πλέον, κυψέλες παραδίδουν το προσοδοφόρο μέλι. Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενήθηκαν οι γνώμες των πανεπιστημιακών που έσπευσαν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Ο μεν καθηγητής Karacaoglu του πανεπιστημίου Menderes τόνισε ότι η απόσταση Σάμου - Kusadasi είναι ιδιαίτερα μεγάλη (11 χλμ.), οι ελληνικές μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν τόσο μακριά και τις αθώωσε. Ο δε αναπληρωτής καθηγητής Turkmen του πανεπιστημίου Mugla ήταν καταδικαστικός για τις ελληνικές μέλισσες, σημειώνοντας ότι αυτές κλέβουν αδιαμφισβήτητα το τουρκικό νέκταρ και απόδειξη αυτού είναι ότι, καλοφαγωμένες όπως είναι, μερικές εξ αυτών πέφτουν νεκρές στη θάλασσα κατά τον δρόμο της επιστροφής. Τέλος, η αρμόδια τουρκική αρχή, η Γενική Διεύθυνση Εθνικών Πάρκων, απεφάνθη ότι αναμφισβήτητα οι ελληνικές μέλισσες κλέβουν το τουρκικό νέκταρ γι’ αυτό και το πλήθος νεκρών μελισσών στη θάλασσα (παρέπεμψε στην πανεπιστημιακή γνωμοδότηση…). Το ανωτέρω δημοσίευμα θα έμοιαζε με ένα καλό ανέκδοτο αν δεν απασχολούσε τα τουρκικά ΜΜΕ, τα τουρκικά πανεπιστήμια και τις τουρκικές διοικητικές υπηρεσίες. Αναζητώντας κανείς το ελατήριο της επώνυμης καταγγελίας του προέδρου μελισσοκόμων του Kusadasi, από τον οποίο ξεκίνησε η όλη ιστορία, συναντά τη συντεχνιακή διεκδίκηση της εγκατάστασης 700 μελισσοκόμων και 35.000 κυψελών στο εθνικό πάρκο των 27.675 εκταρίων του Kusadasi. «Γιατί να φεύγει στους Ελληνες το νέκταρ μας και να μην το εκμεταλλευόμαστε εμείς;» είναι το επιχείρημα των Τούρκων μελισσοκόμων. Ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του Kusadasi έκανε το αυτονόητο για μία συντεχνία: επιχειρηματολόγησε πάνω στο πιο πρόσφορο για την κοινή γνώμη πεδίο, εκείνο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, για να ανατρέψει την ορθή άρνηση της αρμόδιας τουρκικής αρχής να συναινέσει στην καταστροφή του πάρκου και του τοπικού τουρισμού (η εγκατάσταση 700 μελισσοκόμων και των οικογενειών τους στο πάρκο θα είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες). Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην ελληνική πλευρά. Ενα ανέκδοτο γίνεται θέμα και εξεγείρει τα ελληνοτουρκικά πάθη. Αλλωστε, από ένα τέτοιο ανέκδοτο, τροφοδοτούμενο και από τον ανταγωνισμό των τουρκικών τηλεοπτικών ΜΜΕ, δεν ξεκίνησαν τα Ιμια; Αν η γνωριμία και η κατανόηση της άλλης πλευράς συνεχιστεί, αν η αναζήτηση και άλλων τομέων, πλην της οικονομικής συνεργασίας, ενθαρρυνθεί, τότε οι δύο πλευρές έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν από τη συνεργασία παρά από τη διαμάχη. Προαιώνιοι εχθροί δεν υπάρχουν στον σημερινό κόσμο της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης. Υφίστανται μόνον ορισμένες –σοβαρές– διαφορές που το διεθνές δίκαιο, αυτό και μόνον αυτό, προσφέρει τα ενδεικνυόμενα μέσα σήμερα για την ειρηνική επίλυσή τους. Αυτά ορίζει ο κοινός νους. Κάθε άλλη δήθεν προστριβή είναι ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, την οποία εκμεταλλεύονται πολλές φορές επιτήδειοι, όπως ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του Kusadasi, και προστίθεται στο σίριαλ των επεισοδίων ελληνοτουρκικής τρέλας.
 
Του Γιαννη Κτιστακι (λέκτορας Νομικής Σχολής Κομοτηνής)

Πηγή : news.kathimerini.gr

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό βίντεο

 
Βλέποντας το μέγεθος μιας μέλισσας και μιας ιαπωνικής σφήκας, θα σκεφτόταν κανείς ότι η μικρόσωμη μέλισσα δε θα είχε καμία ελπίδα απέναντι στην μήκους 2,5 εκατοστών σφήκα.

Κι όμως οι μέλισσες δε διστάζουν να τα βάλουν μαζί τους, ορμώντας σε σμήνη στον «εχθρό».

Η αμυντική αυτή μέθοδος είναι γνωστή ως...
...«καυτή μπάλα μελισσών».

Όταν οι σφήκες εξαπολύουν επίθεση εναντίον των μελισσών, σκοτώνουν όλους τους εργάτες προκειμένου να λεηλατήσουν στη συνέχεια τη φωλιά τους και να καρπωθούν την τροφή τους και τις προνύμφες.

Picture

Έτσι οι μέλισσες ανέπτυξαν αυτόν τον ιδιαίτερο μηχανισμό άμυνας, για να μπορούν να σταματούν τις επιθέσεις των εχθρών τους.Ένα σμήνος μέχρι και 500 κηφήνων επιτίθεται στις σφήκες, χτυπώντας τόσο γρήγορα τα φτερά τους που αναπτύσσεται θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου, η οποία και αποβαίνει μοιραία για τις σφήκες.

Οι ερευνητές Takeo Kubo από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και ο Masato Ono από το πανεπιστήμιο Tamagawa κατέγραψαν σε βίντεο μια τέτοια επίθεση και στη συνέχεια σκάναραν τους εγκεφάλους των σφηκών και των μελισσών για να δουν πώς ανταποκρίνονται σε αυτές τις επιθέσεις.

Βρήκαν ότι οι μέλισσες συντονίζουν τις επιθέσεις τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τη θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί μέσα στη «μπάλα».   
 
 
Πηγή: www.newsbeast.gr
 

Η ομαλή συμβίωση μελισσοκόμων και αρκούδας σε ημερίδα στα Τρίκαλα

Ημερίδα για την ομαλή συμβίωση των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων με την άγρια ζωή και για την εξάλειψη της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Τετάρτη στις 18:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.
Συγκεκριμένα, η ημερίδα έχει θέμα: «διαχειριστικές κατευθύνσεις για την ομαλή συμβίωση μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων με την άγρια ζωή για την εξάλειψη της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE+ Βιοποικιλότητα: Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί 5 χρόνια και ήδη υλοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή Αντιχάσια Όρη-Μετέωρα-Κόζιακας των Τρικάλων. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ο δήμος Τρικκαίων ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων μαζί με τους Δήμους Καλαμπάκας και Πύλης.

Στην ημερίδα μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Ιωάννη Καταβούτα, Δ/ντη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και από τον κ. Λάζαρο Γεωργιάδη, Διευθυντή Προγραμμάτων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων που επιδοτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), για το πρόγραμμα που τρέχει στην περιοχή, καθώς και για τις παροχές προς τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους που συμμετέχουν με σκοπό την ομαλή συμβίωση τους με την άγρια ζωή και την εξάλειψη της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Οι κάτοικοι του νομού Τρικάλων μπορούν να καλούν εντελώς δωρεάν (από σταθερό τηλέφωνο) στο 800 11 010101 για καταγγελίες δηλητηριασμένων ζώων
 
Πηγή: www.agronews.gr

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Έγκριση 68 προγραμμάτων για τη μελισσοκομία

melissokomia-flynewsΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο εφαρμογής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας,

για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2013, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, εγκρίνεται η πραγματοποίηση 68 ταχύρρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης σε εξειδικευμένα θέματα σχετικά με τη μελισσοκομία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Τα προγράμματα αυτά είναι τριήμερης διάρκειας και αφορούν στις εξής θεματικές ενότητες:

*Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του – Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
*Μελισσοκομικά φυτά - Τροφοδοσία των μελισσοσμηνών
*Βασιλοτροφία - Παραγωγή βασιλικού πολτού
*Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)
*Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
*Προϊόντα της κυψέλης και συντήρησή τους
*Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
*Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
*Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου
*Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων
*Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)
Τα προγράμματα εκπαίδευσης των μελισσοκόμων θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου 2013 και όσιο ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
 
Πηγή:http://www.flynews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10431:-68-&catid=29

Σπάνιο είδος μέλισσας τρέφεται με… δάκρυα !!



Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα νέο είδος μέλισσας, το οποίο τρέφεται με τα ανθρώπινα δάκρυα. Τα έντομα προσγειώνονται απαλά κάτω από τα βλέφαρα του ανθρώπου και δεν προκαλούν κανένα είδος πόνου. Ακόμα και να κλείσει κανείς τα μάτια του δεν αλλάζει κάτι, σύμφωνα με την έκθεση από το Εντομολογικό Ινστιτούτο του Κάνσας.
«Η έρευνα μας έδειξε ότι ένα είδος μέλισσας τρέφεται με τα δάκρυα μας. Δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο ο άνθρωπος, καθώς η διαδικασία είναι ανώδυνη. Οι μέλισσες κάθονται στη σειρά και «πιπιλίζουν» τα δάκρυα»
Ευτυχώς, το συγκεκριμένο είδος – lisotrigona – είναι απίθανο να βρεθεί στο κήπο μας, καθώς έχει εντοπιστεί μονάχα στη Ταϊλάνδη.
Οι μέλισσες έλκονται από τις μικροσκοπικές ποσότητες πρωτεΐνης που υπάρχουν στα δάκρυα. Επιπλέον, προσελκύονται από τη περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως και οι περισσότερες μέλισσες. Στο παρελθόν είχε εντοπιστεί ένα παρόμοιο είδος στη Νέα Υόρκη, το οποίο τρεφόταν με τον ιδρώτα του ανθρώπου.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να δελεάσουν τις μέλισσες με άλλα τρόφιμα, όπως κρέας και τυρί, ωστόσο αυτές εξακολουθούσαν να πηγαίνουν προς τα μάτια του ανθρώπου.

Πηγή: http://picantiko.blogspot.gr/2013/07/blog-post_4953.html

Γλυκές αλήθειες.....

 Γνωρίζατε ότι:
  • Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες.
  • Χρειάζονται περίπου 4-5 κιλά νέκταρος για να παραχθεί 1 κιλό μέλι!
  • Για κάθε 1γρ. νέκταρος η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες!
  • Περίπου 8 κιλά μέλι θα καταναλώσουν οι μέλισσες για να παράξουν 1 κιλό κερί!
  • Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χλμ. Μπορεί να φτάσει και τα 8 χλμ σε περιόδους έλλειψης!
  • Με την ενέργεια 28 γρ μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης!
  • Η ταχύτητα πτήσης της μέλισσας είναι περίπου 30 χλμ/ώρα!
  • Οι ετήσιες διατροφικές ανάγκες ενός φυσιολογικού μεγέθους μελισσιού μεταφράζονται σε 22 περίπου Kg γύρης και αντίστοιχα σε 70 Kg μελιού. Για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων τροφής πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους ένα εκατομμύριο πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών και αντίστοιχα τέσσερα εκατομμύρια ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!
  • Το εξαγωνικό σχήμα κελιών της κηρήθρας αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χώρο, από άποψη οικονομίας υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας!


    Από τα παραπάνω σχήματα, τα Α,Β,Γ αφήνουν κενά μεταξύ τους
    και συνεπώς θα ήταν σπατάλη χώρου για τις μέλισσες.
    Από τα Δ,Ε,Ζ που δεν αφήνουν κενά, το πιο οικονομικό είναι το Ζ
    γιατί χρειάζεται λιγότερο υλικό κατασκευής!
 
  • Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματός της!
  • Οι προνύμφες των βασιλισσών ταίζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Αντίθετα οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταίζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες!
  • Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2 - 5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες!
  • Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της!
  • Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα "γαμήλιο ταξίδι", πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, ζευγαρώνοντας με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ!
  • Τα γονιμοποιημένα ωά εξελίσσονται σε θηλυκά άτομα, εργάτριες μέλισσες ή βασίλισσες, ενώ τα αγονιμοποίητα ωά σε κηφήνες!
  • Σε περιόδους έντονης νεκταροέκκρισης οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών, προτιμούν να συμπεριφέρονται ως συλλέκτριες. Αντίθετα, όταν η νεκταροέκκριση σταματά, τότε συνωστίζονται στην είσοδο της φωλιάς για να προστατέψουν τα αποθέματα της τροφής τους!
  • Οι "χοροί" αποτελούν την πιο εξελιγμένη μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων ενός μελισσιού. Τις "φιγούρες" του χορού μέσα στην σκοτεινή κυψέλη, οι άλλες μέλισσες τις αντιλαμβάνονται με την αφή και την ακοή, καθώς ακολουθούν την χορεύτρια μέλισσα, στον χορό της, ενώ τους ήχους που συνοδεύουν τις κινήσεις τις αντιλαμβάνονται ως δονήσεις πάνω στην κηρήθρα. Συμπλήρωμα του μηνύματος αποτελεί η οσμή του νέκταρος ή της γύρης που η "χορεύτρια" μέλισσα μεταφέρει. Οι χοροί των μελισσών κύρια δηλώνουν την απόσταση και την κατεύθυνση της τροφής από τη φωλιά! Για την αποκωδικοποίηση της γλώσσας αυτής ο Γερμανός Βιολόγος Karl von Frisch τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ!
  • Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το μελισσοκόμο τους. Αν κάποιος γνωρίζει την μελισσοκομική τέχνη μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε κυψέλη, χωρίς οι μέλισσες να εναντιωθούνε.
  • Ο όρος κυψέλη αριθμεί 316 διαλεκτικούς τύπους, σε ολόκληρο το "χωροχρόνο" του Ελληνικού πολιτισμού. Υπάρχουν, μάλιστα περιοχές που αριθμούν πολύ περισσότερο από το σύνηθες (Κάρπαθος - 17 τύπους).
Πηγή : http://www.gousiaris.gr/istories_melisswn.html

Οι Ελληνες μελισσοκόμοι πρέπει να αποκτήσουν νοοτροπία επιχειρηματία

Μπορεί η χώρα μας να κατέχει την πρώτη θέση, ανάμεσα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές, σε ό,τι αφορά τον αριθμό επαγγελματιών μελισσοκόμων που διαθέτει, ωστόσο ελλείψει επιχειρηματικής νοοτροπίας, υποδομών και σωστού Marketing, το... χρυσάφι που παράγεται στην Ελλάδα, δεν αξιοποιείται ούτε ορθά για την τσέπη των παραγωγών, ούτε προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας.


Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής μελισσοκομίας γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ανδρέας Θρασυβούλου, στην Ελλάδα σήμερα δρουν 15.500 μελισσοκόμοι, με το 35% αυτών να βρίσκονται στη Μακεδονία, ένα επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό τους έχουν έδρα την Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι, που όλοι μαζί αποδίδουν σε ετήσια βάση παραγωγή 15.000 τόνων μελιού, έχουν 1,5 εκατ. μελίσσια και σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, είμαστε η δεύτερη χώρα σε αριθμό μελισσιών, ύστερα από την Ισπανία, κατέχοντας ωστόσο τα πρωτεία στην κατανάλωση του προϊόντος, που φθάνει σε 1.620 γρμ./άτομο ετησίως. Στα πλεονεκτήματά μας εντάσσονται το ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την πυκνότητα μελισσιών, με 11,5 μελίσσια ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ υπάρχουν και περιοχές, όπως Χαλκιδική και Θάσος, που αυτή φθάνει στα 85 μελίσσια/τετραγωνικό μέτρο. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η άγνοια τεχνολογικών μέσων και πρακτικών, ουσιαστικά επιβαρύνει τον επαγγελματία με περισσότερη δουλειά, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής του, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με την μελισσοκομία. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι στη χώρα μας δεν ακολουθούν την τεχνολογία, καθώς όπως πρόσθεσε, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται άριστης ποιότητας μέλι για τους καταναλωτές, το οποίο δεν είναι επεξεργασμένο, ούτε φορτωμένο με χρωστικά και άλλες χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε αρωματικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έχει νομοθεσία για τα χαρακτηριστικά των αμιγών κατηγοριών μελιού, αναφορικά με την βοτανική τους προέλευση. Και αυτό, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρουσιάζει κενά, αφού η ΕΕ, όντας ελλειμματική σε μέλι, το αντιμετωπίζει ως εμπορικό προϊόν, με αποτέλεσμα να μην προωθούνται ρυθμίσεις και κίνητρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία που υπάρχει αφορά αποκλειστικά και μόνο τα προϊόντα κυψέλης, ενώ σε ό,τι αφορά υποπροϊόντα, όπως το βασιλικό πολτό, δεν υπάρχει καμία αναφορά πουθενά.
«Αυτά είναι τα μπράβο και τα ζήτω μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θρασυβούλου, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ στη χώρα μας παράγεται εξαιρετικής ποιότητας μέλι, με το πευκόμελο να αποτελεί το μεγαλύτερό μας ατού, αντιπροσωπεύοντας μάλιστα και το 65% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, ωστόσο δεν γίνονται τα σωστά βήματα για να εξάγεται το προϊόν σε μεγαλύτερες ποσότητες των 750 τόνων που εξάγουμε ετησίως.
Περαιτέρω, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι Έλληνες μελισσοκόμοι είναι αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά τη σωστή προώθηση των προϊόντων τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ στην Ευρώπη πευκόμελο παράγουν μόνο Ελλάδα και Τουρκία, στο ευρύ κοινό είναι γνωστό ότι τη συγκεκριμένη ποιότητα μελιού διαθέτει και προωθεί μόνο η γείτονα χώρα. “Δυστυχώς”, όπως επεσήμανε ο κ. Θρασυβούλου, “πρέπει σε κρατικό επίπεδο να βρεθεί ο τρόπος και οι άνθρωποι που θα πάρουν από το χέρι τους μελισσοκόμους, δείχνοντάς τους ένα ένα τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να προωθήσουν σωστά τα προϊόντα τους”.
Αρνητικά κρίνει ο κ. Θρασυβούλου και το γεγονός ότι είναι νομοθετημένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις συσκευασίες μελιού που πωλούνται στο καταναλωτικό κοινό να αναγράφεται με ψιλά γράμματα το εξής “μίγμα Ευρωπαϊκής κοινότητας- μίγμα εκτός ΕΚ”, χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Οπως εξήγησε, η επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις που εξηγούν μεταξύ άλλων γιατί πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης και γιατί ο καταναλωτής δικαιούται να ξέρει τι καταναλώνει. Σε σχετική ψηφοφορία που έγινε, δύο χώρες ψήφισαν κατά με τη μία να είναι η Γερμανία, ενώ την άλλη ο κ. Θρασυβούλου δεν θέλησε να μας αποκαλύψει.
Πάντως, ο ίδιος ερωτηθείς για το μέλλον της μελισσοκομίας, τόνισε «από το 1997 λαμβάνουμε κοινοτική επιδότηση ύψους 5,9 εκατ. ευρώ ετησίως, ένα μέρος των χρημάτων αυτών οι Έλληνες μελισσοκόμοι τα επενδύσουν σε υποδομές που θα στηρίξουν τον κλάδο του αύριο, τότε το μέλλον καταγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο».
Για την ανάγκη οι μελισσοκόμοι στη χώρα μας να αποκτήσουν επιχειρηματική νοοτροπία μας μίλησε ο γενικός γραμματέας ΕΒΕΠΕ Κοζάνης, Γιάννης Μητλιάγκας, τονίζοντας ότι εάν δεν αξιοποιηθούν σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε να πάμε σε συμβολαιακή κάλυψη του προϊόντος, τότε ο κλάδος σε μερικά χρόνια θα σβήσει.”Πρέπει να πούμε τέρμα στο χύμα και να δουλέψουμε για προϊόντα ετικέτας σε καθετοποιημένες μονάδες. Μια μονάδα μεσαίου μεγέθους, κοστίζει περί τις 500.000 ευρώ, όπως ανέφερε.
Όλα τα αναφερόμενα θα αποτελέσουν το αντικείμενο ημερίδας που διοργανώνεται αύριο στην Κοζάνη, με θέμα “Σύγχρονες τάσεις στη μελισσοκομία”. Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Μελισσοκομικός Συλλογος Ν. Κοζάνης.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113017596

Οι "μερικές" απαγορεύσεις δεν είναι αρκετές...

Προς τη σωστή κατεύθυνση ο περιορισμός του επικίνδυνου για τις μέλισσες φυτοφαρμάκου Fipronil, αλλά η άμεση και πλήρης απαγόρευση αυτού και των άλλων φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τη διατροφή μας, είναι αναγκαία και επιτακτική.

 
Η Ευρώπη προχώρησε χθες στη μερική απαγόρευση του φυτοφαρμάκου Fipronil της εταιρείας BASF, που αποδεδειγμένα βλάπτει τις μέλισσες. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της χρήσης του φυτοφαρμάκου υποστηρίχθηκε από ξεκάθαρη πλειοψηφία 23 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και η χώρα μας, με μόνο 2 ψήφους κατά και 3 αποχές. Η Greenpeace καλωσορίζει τη θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο ζητά πλήρη και μακροπρόθεσμη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες, για να μην αναγκαστούμε να στερηθούμε το 1/3 της διατροφής μας…  


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είχε από τον περασμένο Μάιο αποφανθεί ότι το Fipronil αποτελεί για τις μέλισσες  φυτοφάρμακο υψηλής επικινδυνότητας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε σπόρους καλαμπoκιού. Η χθεσινή απόφαση για τον περιορισμό του Fipronil ακολουθεί τις πρόσφατες μερικές απαγορεύσεις τρών νεονικοτινοειδών, οι οποίες βασίζονται σε αντίστοιχα καταδικαστικές επιστημονικές εκθέσεις της ΕFSA. Σημειώνεται πως, ήδη, η χρήση του Fipronil ως φυτοφαρμάκου απαγορεύεται σε πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η εκστρατεία της Greenpeace για τη σωτηρία των μελισσών βρήκε άμεση και μαζική ανταπόκριση. Και μαζί έχουμε ήδη καταφέρει πολλά! Η φωνή μας έχει ακουστεί δυνατά και καθαρά και αυτό αποδεικνύεται από τους περιορισμούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τεσσάρων φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες. Οι απαγορεύσεις αυτές όμως, μόνο μια ανάσα δίνουν στις μέλισσες, γιατί είναι μερικές και προσωρινές. Οι πολυεθνικές – γίγαντες αγροχημικών, όπως η Bayer, Syngenta και η BASF δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα. Ήδη η BASF, που παράγει το Fipronil, εξέφρασε την αντίθεσή της στην απαγόρευση της ΕΕ. 

 Για το καλό των μελισσών και της διατροφής μας, πάρε θέση ΤΩΡΑ!

Πηγή: 
http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2013/ioulios/oi-merikes-apofaseis-den-einai-arketes/

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αδυνατίστε και χάστε λίπος πίνοντας ρόφημα από μέλι, λεμόνι και κανέλα

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά λιποδιαλυτικά προϊόντα που υπόσχονται απώλεια λίπους και κιλών. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε με πιο φυσικό και οικονομικό τρόπο, δοκιμάστε το γευστικό ρόφημα από μέλι, κανέλα και λεμόνι, που αποτελείται από 3 ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά της φύσης.
 
Το μέλι περιέχει βιταμίνες, μέταλλά, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη διάλυση και αποβολή του περιττού λίπους από τον οργανισμό. Η κανέλα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, την καύση περισσότερων θερμίδων και μειώνει το πρήξιμο της κοιλιάς. Τέλος, το λεμόνι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτική δράση.

 

 Για την παρασκευή του ροφήματος θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ( βιολογικό κατά προτίμηση),
  •  λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού,
  •  κανέλα σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  •  1 ποτήρι βραστό νερό. \
 
Εκτέλεση: Διαλύστε την κανέλα στο ζεστό νερό και περιμένετε λίγο μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το μέλι και το λεμόνι και ανακατέψτε καλά. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε ένα ποτήρι πριν το πρωινό σας γεύμα για να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: http://olagiatingunaika.gr/dieta/adinatiste-ke-chaste-lipos-me-fisiko-tropo-pinontas-rofima-apo-meli-lemoni-ke-kanela#sthash.m266NWWS.dpuf

Ευχαριστούμε Βαλάντη!!

Εγκρίθηκαν τα προγράμματα μελισσοκομίας 2014-2016


Πράσινο φως δόθηκε για τα προγράμματα βελτίωσης της παραγωγής μελιού, προϋπολογισμού για την Ελλάδα περί τα 8,5 εκ. €  στην τριετία 2014 - 2016. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 9% περίπου των συνολικών ποσών που διαθέτει η Ε.Ε. για τα 28 πλέον κράτη μέλη. Μαζί με την εθνική συμμετοχή στις ενισχύσεις, τα συνολικά διαθέσιμα ποσά για την ελληνική μελισσοκομία φθάνουν τα 17 εκ. €.Τα «μελισσοκομικά προγράμματα» είναι συγχρηματοδοτούμενα σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στόχος των μελισσοκομικών προγραμμάτων είναι, μέσω της υλοποίησης δράσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής και εμπορίας των μελισσοκομικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηριχθεί ο τομέας της μελισσοκομίας.Το ύψος της Ευρωπαϊκής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των «μελισσοκομικών προγραμμάτων» σχετίζεται άμεσα και καθορίζεται από το σύνολο των μελισσοσμηνών που διαθέτει το κάθε Κράτος Μέλος. Οι επιδοτήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν έξι κατηγορίες μέτρων υπέρ των μελισσοκόμων: τεχνική βοήθεια προς τους μελισσοκόμους και τις ομάδες τους, έλεγχο της βαρροϊκής ακαρίασης, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα των μελισσοσμηνών, εργαστηριακές αναλύσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα, ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr/article.php?id=84296&cat=88#.Ue5VXSsN-tg.facebook

Βασιλικός πολτός.... το ανεκτίμητο δώρο της μέλισσας!!


I
στορική αναδρομή

Τη δεκαετία του 50, δύο προϊόντα από το μελίσσι προτάθηκαν ως διαιτητικά και θεραπευτικά για τον άνθρωπο: η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Παίρνοντας ως έναυσμα τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη βασίλισσα μέλισσα και τις εργάτριες, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους αλλά και τη διάρκεια που ζουν, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που έχει η χρήση αυτού του φυσικού δυναμωτικού. Συγκεκριμένα ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός από το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος, ο οποίος πλησίαζε το θάνατο από βαθειά 

Προέλευση και ιδιότητες

 Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Αυτό το υπόλευκο γαλακτώδες υποκατάστατο που παράγεται από τις μέλισσες, είναι η μοναδική τροφή της μέλισσας βασίλισσας. Σημειώνεται εδώ ότι οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους. Είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά με τις υπόλοιπες μέλισσες και το μοναδικό στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι η διατροφή τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαφορετικής διατροφής, είναι ότι οι βασίλισσες είναι κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερες σε μέγεθος, ζουν 40-50 φορές περισσότερο και ταυτόχρονα, παράγουν περισσότερο από 2.500 αυγά καθημερινά, που αντιστοιχούν σε μέγεθος περισσότερο από 2,5 φορές τον όγκο τους. Οι τροφοί-μέλισσες (δηλαδή οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά σκουλήκια πριν γίνουν νύμφες), αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό τον πολτό που μοιάζει με κρέμα. Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μια και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα. Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο. Με τον ίδιο πολτό τρέφονται και τα μικρά σκουλήκια που προορίζονται για βασίλισσες. Εκείνα που προορίζονται να γίνουν εργάτριες τρέφονται μόνο επί τρείς συνεχόμενες ημέρες με αυτόν και στη συνέχεια πολύ αραιότερα. 

Σύσταση βασιλικού πολτού

 Καταναλώνοντας η μέλισσα μέλι και γύρη, παίρνει όλα τα συστατικά τους. Με την επεξεργασία τους στους αδένες της, το τελικό προϊόν έχει ακόμη περισσότερα. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι: υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%. Αυτό, όμως, που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Συγκεκριμένα, σε κάθε γραμμάριο περιέχονται: θειαμίνη (Β1) 3,9mg, ριβοφλαβίνη (Β2) 26,5mg, νιασίνη (Β3) 84mg, παντοθενικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη (Β6) 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg. Επίσης σε διάφορες αναλογίες οι Β12, Α, D, E, K και C. 

Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις 

Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία. Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Φυσικό συμπλήρωμα είναι ο βασιλικός πολτός, αν και σημαντικά πιό ακριβός από τα κοινά συμπληρώματα που διατίθενται στα φαρμακεία. Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. 

Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:

  •  Παιδιά με αναιμία που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων κατά την ανάρρωση.
  •  Ενήλικες για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες κατά της δυσκοιλιότητας κατά της ανικανότητας και της στειρότητας κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης) κατά της κόπωσης κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας κατά της μυϊκής δυστροφίας κατά της ασθένειας του Parkinson κατά της ασθένειας του Alzheimer κατά της υπέρτασης κατά του σακχαρώδη διαβήτη στα γηρατειά προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ πιθανόν αντικαρκινική δράση ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli) τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής κατά του πονοκεφάλου κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά των καταγμάτων των οστών επουλώνει τις ιστικές καταστροφές κατά των φλεγμονών μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης βελτιώνει το άσθμα προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη) κατά της πνευματικής κατάρρευσης κατά των ελκών, εκζεμάτων μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών διατήρηση ομορφιάς


 Ο βασιλικός πολτός όμως, έχει και πολλές άλλες ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του οργανισμού. Βασιλικό πολτό συναντούμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη και είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενικών παιδιών. Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη. Το μακιγιάζ με βασιλικό πολτό αποτελεί ακόμα μυστήριο και δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματά του. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιστημονική έρευνα σε θέματα προαγωγής υγείας μελέτησε την επίδραση του βασιλικού πολτού στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πρόσληψη της τάξεως των 50-100mg την ημέρα, μείωσε την χοληστερόλη στο 14% των δοκιμαζόμενων. Επίσης, μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα συστατικά του βασιλικού πολτού τι είδους θεραπευτικές δράσεις μπορεί να έχει. Μια πρώτη παρατήρηση μπορεί να είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει, όπως η βιταμίνη C, A και E.

 Σε προβλήματα όπως η κόπωση και οι αϋπνίες, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλα, μπορεί κανείς να βρει ισχυρό σύμμαχο. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το παροδικό αίσθημα κόπωσης. Αν αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, η θεραπεία μπορεί να κρίνεται απαραίτητη. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες. Θεωρείται, λοιπόν, λύση για την καθημερινότητα. Το 35% των ατόμων που παραπονιούνται για «έλλειψη ενέργειας», για παροδικές καταστάσεις κόπωσης, οφείλονται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής, που συχνά επιδεινώνονται από λάθη στην υγιεινή διαβίωση. Επίσης, υποστηρίζεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη του μυελού των οστών και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών (στο μισό χρόνο από αυτό που θα χρειαζόταν χωρίς αυτόν). 

Δοσολογία:

 Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο. Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός. 

Ελληνική παραγωγή-συγκομιδή 

Στην Ελλάδα οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενος. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια. 

Σύντομος σχολιασμός

 Διαβάζοντας για το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού. Υποκλίνεται μπρος σε αυτό το αθόρυβο και τόσο θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα, που ζει μόνο 40 ημέρες, που, όταν κινδυνεύει, ξέρει ότι θα πεθάνει αν χρησιμοποιήσει το κεντρί της. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το αυθεντικό κόσμημα της διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά του δίνει πολύ μεγάλη αξία, σε μια εποχή των διατροφικών ελλείψεων μέσα στην αφθονία. Αν και η προσφορά τροφίμων είναι τεράστια, ο κόσμος μαστίζεται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό, όμως, να καταρρίπτεται ο μύθος ότι το προϊόν αυτό της κυψέλης είναι πανάκεια. Ο βασιλικός πολτός είναι τροφή και όχι φάρμακο.

Πηγή: http://www.topeiraxtiri.gr/2013/07/blog-post_8310.html
Ευχαριστούμε Βαλαντη

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ξενοδοχείο για μέλισσες στην Γαλλία

Να και κάτι εντυπωσιακό....

Ένα ξενοδοχείο για μέλισσες σχεδιάστηκε στην Γαλλία από την αρχιτεκτονική εταιρεία AtelierD, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανθεκτικών οικοσυστημάτων, ικανών να αντιμετωπίσουν τις σημερινές οικολογικές προκλήσεις.

Το ξενοδοχείο μελισσών ουσιαστικά είναι ένα κιόσκι 20 τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενο από εξάγωνα κλουβιά που περιέχουν κλαδιά, άχυρο, φλοιό δέντρων και χόρτα... ώστε να προσελκύσουν τις άγριες μέλισσες να φτιάξουν τις αποικίες τους στο εσωτερικό τους.
 
Παράλληλα λειτουργεί σαν χώρος αναψυχής για τους τολμηρούς που δεν φοβούνται να κάτσουν στο εσωτερικό του και να παρακολουθήσουν από κοντά τη δραστηριότητα των μελισσών.

Ακόμα ένας λόγος για ένα ταξιδάκι στην Πόλη του Φωτός!!! Συμφωνείται?
 


Πηγή : www.econews.gr

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πώς να ανακαλύψει την μελισσοκομία ο καλός μας...

 
Σήμερα φίλες θα προσπαθήσω να βρώ λύσεις πώς να πείσουμε έναν άντρα να ασχοληθεί με την μελισσοκομία που του είναι εντελώς αδιάφορη. 1) σιγουρευόμαστε ότι δεν είναι αλλεργικος (δεν θα έχει δικαιολογία) 2) δεν του λέμε από την πρωτη στιγμή ότι ασχολούμαστε με την μελισσοκομια (θα γίνει Λουης) 3) εισάγεται σιγα σιγά αντικείμενα με μέλισσες 4) πριν σιγουρευτεί ότι είστε τελείως τρελη...του λέτε με τρόπο πάντα, ότι εσεις έχετε μελίσσια και θα σας άρεσε να κάνατε μια βολτούλα να τα δείτε μαζι... εαν σε αυτη σας την ερωτηση βλέπεται ότι το σκέφτεται κ δεν λεει αμέσως όχι...την αλλή μερα του πάτε δωρο μια παραφυάδα με κορδλελίτσες και καρτούλα...αγαπη μου...καλη αρχη!! Αν πάλι η απάντηση του είναι αρνητική κ οι φωνές του έχουν σηκώσει την πολυκατοικία πάρτε το απόφαση...αν δεν θέλει να ασχοληθεί χαμένος κόπος...συνηδειτοποιήστε ότι τις μεταφορές θα τις κάνετε μόνες σας και θα πληρώνεται εργάτη!!! χαχαχχα καλό σας βράδυ φίλες μου!! ελπίζω να βοήθησα!!